subscribe: Artikelen | Reacties

Kamp Holland

kamp-hollandIn 2001 gaf de VN toestemming een internationale veiligheidsmacht naar Afghanistan te sturen. Dit naar aanleiding van de aanslagen van 11 september. Deze militaire macht is bekend onder de naam ISAF, International Security Assistance Force. De NAVO heeft sinds 2003 het commando over deze missie overgenomen. Nederland speelt hierin ook een belangrijke rol.

Tussen 2006 en 2010 gaven de Nederlandse militaire leiding aan de internationale troepen in de provincie Uruzgan. Na 2010 werd de leiding overgenomen door de Australiërs. De Nederlanders hadden een speciale aanpak in Afghanistan. Het doel hierbij was het winnen van de ‘hearts and minds’ van de burgerbevolking. Dus niet zwaarbewapend vanuit tanks op patrouille, maar met lichte bepakking lopend door de straten. Zo werd makkelijk contact gemaakt met de bevolking. Dit leverde niet alleen goodwill op, maar ook veel waardevolle informatie over de situatie in het gebied. De belangrijkste Nederlandse basis was Kamp Holland. Dit jaar, 2013, wordt het ontmanteld. Het kamp in Tarin Kowt, waar ook Nederlandse militairen waren gelegerd, is al afgebouwd. Vanaf 2014 neemt het Afghaanse leger en de politie de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land weer over.

Ook in de provincie Kunduz is Nederland actief. Hier wordt een politietrainingsmissie uitgevoerd. Hiervoor zijn ruim 500 Nederlanders ingezet. Het gaat hier om opleiders en trainers en ruim 100 militairen ter ondersteuning. De missie in Kunduz is een zuiver civiele missie. Alleen in nood mogen de deelnemers zichzelf verdedigen. Ook zijn er voor noodsituaties vier F-16 straaljagers beschikbaar. Nederland blijft ook na 2014 betrokken bij Afghanistan. Niet meer militair, maar door middel van ontwikkelingsprojecten op het gebied van ontwikkeling van de rechtstaat en onderwijs voor vrouwen en meisjes.